dissabte, 8 d’abril del 2017

ESGLÉSIA DE SANT PERE DE GRAUDESCALES - Navès

INTRODUCCIÓ: els seus orígens remunten al segle X, en què el clergue Mangulf hi bastí una església, que fou consagrada el 913 pel bisbe d'Urgell Mantigís. El 960 el bisbe Guisad disposà la fundació d'un monestir benedictí a sant Pere d'Escales, però de fet hi continuà una comunitat de canonges. Tot i que a la segona meitat del segle XII s'hi construí una nova església, l'actual, la comunitat canonical només perdurà fins al segle XIII.
ESTIL: l'edifici ha estat considerat a vegades una obra pròpia de l'arquitectura llombarda del segle XI. Tanmateix alguns detalls de la seva construcció fan pensar més aviat en una obra rural, construïda ja al segle XII, per tant, d'estil romànic. Aquest conjunt té l'interès excepcional d'il·lustrar un monestir rural alt medieval bastant pobre, amb una estructura arquitectònica força diferent dels conjunts monàstics claustrals.
CARACTERÍSTIQUES: l'església és un edifici d'una nau, capçada per un transsepte, en el qual hi ha tres absis semicirculars, oberts per un simple plec, elevat del central, on es forma un petit presbiteri, delimitat per un arc, i el plec que obre l'absis. La nau i els braços del transsepte són coberts amb volta de canó, i en la seva intersecció hi ha una cúpula sobre trompes que es projecta exteriorment en un cimbori octogonal. Les proporcions de la nau fan que la planta de l'edifici s'acosti a la de creu grega. El llevant de la nau és acabat amb un absis i als dos braços del transsepte hi ha les corresponents absidioles.
L'aparell de l'església és format per carreus simplement desbastats i escairats, molt irregulars. Els paraments són nus d'ornamentació, llevat dels semicirculars absidials, on apareix un tipus continu d'arcuacions llombardes.
LOCALITZACIÓ: l'església de l'antic monestir de Sant Pere de Graudescales (o d'Escales) es troba a la vall de l'aigua d'Ora, vora els cingles de Busa, al terme municipal de Navès i a la comarca del Solsonès.

Església visitada el 29 de març de 2013.














Serra de Busa



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada