diumenge, 30 d’abril del 2017

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ESTEVE - Tavèrnoles

INTRODUCCIÓ: l'església de Sant Esteve de Tavèrnoles és un dels monuments romànics més ben acabats de la Plana de Vic, per bé que la seva bellesa de línies és més externa. Com la majoria de les esglésies comarcanes, fou sobre-aixecada el 1728, se li afegiren altars laterals i fou transformada amb una nova portada al mur de ponent.
ESTIL: es va edificar entorn del 1070 per l'equip de mestres de cases que féu la majoria de les esglésies romàniques dels antics dominis de la vescomtal d'Osona-Cardona. Una acta apòcrifa pretén que l'església hauria estat consagrada el 1083.
CARACTERÍSTIQUES: és una església d'una nau, amb dos arcs torals i un absis amb tres finestres de doble obertura. La banda nord conserva encara una capella lateral tardana, però la de la banda de migdia i la sagristia foren suprimides en el curs de la darrera restauració. Tot l'exterior del temple té, sota el ràfec de la teulada, un fris de finestretes cegues que a l'absis s'allotgen sota les arcuacions llombardes. El campanar que sembla trasplantat de la regió pirinenca, és format per un llarg sòcol i dos pisos que pugen per damunt de la teulada de l'església, separats per frisos de dents de serra i emmarcats per tres arcuacions, dintre de les quals s'obren les finestres, partides per una columneta.
LOCALITZACIÓ: Tavèrnoles és un municipi de la comarca d'Osona, format per les antigues parròquies de Sant Pere i Savassona. En el moment de la meva visita a l'església, un diumenge al matí, aquesta estava tancada.

Església visitada el 9 d'abril de 2017.
















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada