diumenge, 23 d’abril del 2017

CASTELL DE BOIXADORS - Sant Pere Sallavinera

INTRODUCCIÓ: el terme de Boixadors apareix documentat per primera vegada l'any 1014 o 1015 segons la font. Fou senyorejat per la família dels Boixadors des del 1123, quan es documenta Berenguer Bonfill de Boixadors. Al segle XIV, juntament amb els termes de la Llavinera i la Fortesa, van formar la baronia de Boixadors. L'any 1425, en morir Ramon Berenguer de Boixadors sense descendència, la baronia va passar a una germana casada amb Arnau de Foixà. Els Foixà-Boixadors van mantenir la baronia fins a la fi de les senyories jurisdiccionals al segle XIX.
El castell de Boixadors pertany al municipi de Sant Pere Sallavinera, a l'Anoia, ben a prop dels límits amb la comarca del Bages i a tocar del Solsonès i la Segarra. Al costat, s'alça l'església avui anomenada de Sant Pere de Boixadors, que descriuré més avall.
El conjunt està voltat de serres que s'enlairen fins a cotes que superen els 800 metres i que estructuren un conjunt de petites valls, agrestes i boscoses, plenes de torrents i rierols que desemboquen a la riera de Rajadell.
Del castell resta la torre rodona mestra, una sala coberta amb un arc de diafragma ogival, i restes d'un casal senyorial amb els seus cups, colomar i altres senyals de dependències així com de murs que protegien la parts dels senyors. Són de destacar la cúpula interior de la torre, la volta de la cisterna, diversos finestrals, i una sala que no conserva sostre però on es poden veure els arrencaments dels arcs ogivals que sostenien la volta. Connectada per un portal amb el castell, estaria la capella de Sant Pere i a l'altra banda del castell envoltat de murs es conserva el que sembla ser una gran necròpolis. Un esglaonat joc de murs i contramurs, escalen i protegeixen el monticle.
Externament es pot apreciar, a part del gran portal adovellat, una finestra polilobulada a una de les parets laterals, i una finestra més gran damunt del portal que fa pensar, junt amb altres elements conservats a l'interior, en una reforma als segles XVII-XVIII.






















 ESGLÉSIA DE SANT PERE DE BOIXADORS:


ESTIL: el document més antic referent a l'església data del 1015. Al s. XII apareix en una relació de parròquies del bisbat de Vic. És d'estil romànic.
CARACTERÍSTIQUES: Es tracta d'una construcció originalment d'una sola nau coberta d'una volta de canó i capçada per un absis semicircular, probablement amb decoració de tipus llombard.
En època gòtica va ser reformada amb un absis quadrangular i dues capelles per banda. La part romànica de la nau presenta una finestra de doble esqueixada al costat de migdia i una de simple a ponent. Exteriorment conserva un tram de decoració d'arcs entre lesenes sobre la porta d'accés d'arc de mig punt. Té un campanar d'espadanya de dues obertures que s'alça al mur de ponent.
Conjunt visitat el 7 de juny de 2015.















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada