dissabte, 1 d’abril del 2017

MONESTIR DE SANTA MARIA DE GUALTER - Baronia de Rialb

ESTIL: la contrada de Rialb tenia construccions religioses ja de finals del segle IX. En l'obra del monestir s'hi poden observar restes força primitives, és a dir, del segle XI. El monestir de Santa Maria de Gualter, el podem considerar d'estil de transició del romànic al gòtic. Va restar molt temps abandonat i en estat ruïnós, després que fos destruït per una explosió durant la guerra civil espanyola (1938).
CARACTERÍSTIQUES: l'església era un edifici de tres naus, amb un gran absis central i dues absidioles laterals. A l'absis central, sense les arcuacions llombardes del primer romànic, hi havia tres finestrals, amb l'arc de mig punt i petites dovelles, amb columneta a cada banda de l'arcada inferior, feta de dovelles que s'endinsen en forma d'embut. Als altres absis una finestra al centre donen llum i ornamenten el mur; són de dues esqueixades i de petites dovelles que s'endinsen en forma cònica. La nau central era coberta per una volta de canó lleugerament apuntada, que descansava sobre tres arcs torals, i les laterals per una volta de canó, a un nivell més baix. El transsepte sobresortia lleugerament dels murs laterals i donava lloc a un cimbori octogonal, que cobria l'espai del creuer amb una cúpula sobre petxines.
Exteriorment, les parets de les naus i de l'absis són totalment llises i construïdes a base de grans carreus de pedra, on només destaquen les obertures de les petites finestres. A la banda de migdia hi havia el claustre, estructura amb coberta de fusta i amb uns arcs sostinguts per curtes columnes amb uns capitells de temes vegetals. L'arcosoli gòtic i el parament del mur nord del claustre ens fa pensar que es donà una altra època de prosperitat o de bona organització al monestir, que bé podria ser la de Pere de Cases o dels immediats priors successors; no fou això una reconstrucció general, sinó parcial, que respectà el claustre romànic almenys en part. De ple floriment del gòtic és la façana oriental d'aquesta banda del claustre.
LOCALITZACIÓ: Santa Maria de Gualter es troba a l'entrada del poble de Gualter, capital del municipi de la Baronia de Rialb, situat a la riba dreta del Segre, prop de la vila de Ponts, a la comarca de la Noguera.

Monestir visitat el 30 d'octubre de 2016.





 INTERIOR DE L'ESGLÉSIA:






















 RESTES DEL CLAUSTRE:







EXTERIOR DELS ABSIS:





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada