dissabte, 26 de novembre del 2016

ESGLÉSIA DE SANT JULIÀ - Coaner

ESTIL: romànica del segle XI, fou consagrada l'any 1024 pel bisbe Ermengol d'Urgell.
CARACTERÍSTIQUES: l'edifici de l'església romànica-llombarda de planta basilical quadrada, presenta tres naus, separades per tres arcs que descansen sobre pilars cruciformes, projectades en tres absis ornats exteriorment per arcuacions llombardes. La decoració externa omple les naus laterals, el frontispici i l'absis. El material utilitzat és el carreu i es pot apreciar que tota la configuració de l'edifici obeeix al sistema de construcció en maó, originari del romànic.
L'absis i absidioles laterals es manifesten com el resultat de la prolongació de les tres naus, i compten amb una finestra central. L'absis presenta una doble decoració de finestres cegues i d'arcuacions, mentre que la cornisa està formada per petits nínxols cecs. A les absidioles també es poden observar decoracions d'arcs cecs llombards treballats en unitats de dos. El treball de decoració, però, és rústec.
Destaca el campanar de torre quadrada, de dos pisos i amb finestres geminades, descansa sobre l'encinglerada façana oest. Al sud hi ha una porta d'època més moderna. Al costat hi ha una torre, resta d'un antic castell. L'església de Sant Julià de Coaner és particularment interessant des del punt de vista arqueològic.
LOCALITZACIÓ: Sant Julià de Coaner és una església del poble de Coaner, al municipi de Sant Mateu de Bages, comarca del Bages.

Església visitada el 19 de juny de 2016.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada