diumenge, 14 de gener del 2018

CASTELL DE VILASSAR DE D'ALT

INTRODUCCIÓ: al segle XII ja existia el castell que constava d'una gran torre de l'homenatge cilíndrica i un recinte que coincidia quasi totalment amb l'actual. A finals del segle XIII s'hi afegí una torre quadrada gòtica al costat dret de la portalada. A partir del segle XIV evoluciona cap al concepte de palau residencial patint un seguit de reformes radicals. A finals del segle XV es decorà la façana. Les finestres gòtiques són del segle XV. El procés de deteriorament comença el segle XVII; s'hi introduïren un seguit d'afegits que foren eliminats en la restauració del segle XX (1950-56).
CARACTERÍSTIQUES: el castell és de planta irregular concentrada. Consta de dos recintes articulats al voltant de dos patis. S'entra al primer àmbit per un pont d'obra que salva un vall ample i fondo. Al costat dret del pati hi ha les sales antigament destinades a taller i al costat esquerre la capella dedicada a la Santíssima Trinitat i a la Concepció de Maria (segons breu concedit pel papa Benet XIII el 1402) i la cuina. Està documentada en aquest indret des de l'any 1402 encara que la decoració que podem veure i el retaule actual són del 1680 quan es restaurà tota la capella. El retaule és obra del pintor barceloní Joan Arnau. La segona portalada s'obre a un pati interior que inclou la torre rodona, cilíndrica, de cinc pisos i un mur de més de 2 m de gruix que conté encastada l'escala de cargol. La torre és probablement del segle XI.
El quadrilàter determinat pel perímetre de d'edifici i aquest pati interior dóna lloc a tres crugies als costats E, S i W mentre que al N només hi cap un estret camí de ronda a l'alçada dels merlets. El primer pis de la crugia de ponent era destinat a magatzem de blat, cuina i font mentre que al costat de llevant s'obria l'ala noble.
Actualment acull l'arxiu històric dels marquesos de Barberà amb més de 8000 pergamins, centenars de lligalls en paper, 300 llibres i 70 manuscrits, i és un dels arxius privats medievals més importants del nostre país. L'any 1986 fou declarat bé d'interès cultural per la Direcció General del Patrimoni Escrit i Documental de la Generalitat de Catalunya.









LOCALITZACIÓ: eCastell de Vilassar, situat a Vilassar de Dalt, al Maresme, es troba a l'extrem d'un dels braços que davallen de la Serralada Litoral, que divideix els aiguavessants de les dues rieres de la població, deixant un fort pendent (rost) al costat de ponent i integrat a la part de llevant dins el nucli urbà de la vila.

Castell visitat el dia 1 de maig de 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada